Holborn computers.

Holborn logo


Vanuit een afstudeerstage bij Holland Signaal ziet de technisch ingenieur Hans Polak brood in computers. Hans heeft op dat moment Henny Bevers als stage begeleider bij Holland Signaal. Henny Bevers was op dat moment al op brede schaal bezig met de Motorola microprocessor techniek bij Holland Signaal.

Het is september 1979. De vrienden Hans Polak en Dick Gerdzen richten Holborn computers op. Hans Polak is de techneut en Dick Gerdzen meer de financiële man. De toenmalige IBM systemen waren extreem duur. Hier zag men een markt open liggen voor goedkopere machines. Hans Polak kwam er al snel achter dat een heel computersysteem ontwikkelen te veel tijd in zou nemen voor één persoon. De machines moesten snel in de markt en niet een paar jaar later.

Henny Bevers was op dat moment een man die al brede ervaring had met computerarchitectuur. Hans heeft Henny benaderd of Henny het zag zitten om voor Holborn te komen werken. Henny zag hier wel wat in, en zo waren de rollen ineens omgedraaid. In de aanloop voor Hoborn is Henny thuis in de avonduren al bezig het één en ander te ontwerpen.

Dick Gerdzen was de man van de fondsenwerving. In deze tijd waren er diverse geldpotjes vanuit de overheid beschikbaar voor innovatie. OOM was één van deze voorzieningen.

Een technisch hoogstandje maken is één maar het moet ook nog eens een mooie vormgeving hebben. Er is een designbureau ingezet om het uiterlijk van de computers vorm te geven.

Holborn wat een samentrekking is van 'born' in 'Holland' start in een pand in Hengelo.

Het pand bleek door succes al snel te klein te worden.
Holborn computers pand
Holborn oprichters Vanuit Hengelo werd er naar een nieuwe locatie gezocht. Uiteindelijk werd dit een nieuwbouwpand in Enschedé. De beide oprichters staan hier samen op de foto in de productieruimte in het nieuwe pand in Enschede. Dick Gerdzen links en Hans Polak rechts op de foto.

Op de voorgrond zijn Beehive terminals te zien. De inhoud werd voor de eerste Holborn 9120 terminals gebruikt. Alles om maar zo snel mogelijk de markt op te komen.
Het Holborn computersysteem moest multi user worden en uitbreidbaar zijn. Maar ook printers moesten aan het systeem toegevoegd kunnen worden. Zo noemde Holborn zijn eerste systeem de groeicomputer. Het systeem bestond uit een 9100 systeemkast / server en 9120 terminals. (deze eerste terminals waren dus eigenlijk Beehive terminals in een mooier jasje.)

Het systeem moest wegens politieke redenen richting Holland Signaal voorzien worden van een processor welke anders was dan een Motorola. Dit om te voorkomen er een beschuldiging kon ontstaan dat Holborn kennis had gestolen van Holland Signaal.

Het werd daarom de Zilog Z80 processor.
Holborn computers 03
Holborn computers 04 Holborn groeide en er kwamen meer mensen werken. Maar er moest ook reclame gemaakt worden. Het Nederlandse product werd zo ook in het programma Brandpunt gepresenteerd.

Hans Polak demonstreert hier de machine en Dick Gerdzen staat achter de machine.
Naamsbekendheid is belangrijk voor een bedrijf. Dat snapte Holborn ook. Zo pakte men groot uit op beurzen. Laat zien wie je bent en waar je voor staat.

Hier is te zien dat er geen gebrek was aan belangstelling.
Holborn computers 05
Holborn's eerste systeem was dus de 9100 computer. Om nog goedkopere machines te kunnen leveren was de Holborn 7100 gemaakt. Dit was niets minder dan een ver uitgeklede 9100. De machine was later ook te opwaarderen naar een 9100 systeem. Zo bleef het groeiprincipe overeind.

De 9100 en 7100 computers draaide alle programma's en het besturingssysteem HOS (Holborn Operating System) uit ROM. De data kon opgeslagen worden op 8" diskettes. De machines werden dan klantspecifiek gemaakt. Er zijn diverse folders voor bijvoorbeeld de juwelier, opticien, klein bedrijf enz... (zie downloads)

Door de software in ROM was de machine echter weinig flexibel. CP/M was sterk in opmars en het werd tijd om ook deze markt te gaan bedienen. Bovendien bleek er vraag te zijn naar nog kleinere en persoonlijke computers zonder systeemgedachte welke duur betaald werd. Om uiteindelijk in de CP/M wereld mee te kunnen draaien heeft Holborn een 6100 systeem ontwikkeld. Deze staat ook in het Technisch Museum.

Er bestaat nog wel onduidelijkheid over welke machines nu bepaalde software kunnen draaien. Volgens de folders kan een 9100 ook CP/M draaien en een 6100 zou ook HOS ondersteunen. Volgens diverse oud medewerkers was dit niet zo. Niet alle opties die in de folders genoemd werden waren ook echt mogelijk. Maar er zijn ook personen die melden dat de 6100 wel degelijk HOS kon draaien en de 9100 CP/M. Er zijn echter geen harde bewijzen van gevonden tot nu toe. Er is geen 9100 systeem bekent welke CP/M draait en geen 6100 welke HOS draait.

Holborn computers 06 Hier is een wat kleinere beurs (onbekend waar). Er staat een Holborn 6100 naast een Xerox 820 II.
Dit waren aardig gelijkwaardige concurrenten wat techniek betrof.

Maar de verschijning van de 6100 is direct opvallend. En dát was precies de bedoeling van Holborn!
Intussen kwam ook het IBM geweld aanstormen... De IBM PC was technisch nog niet eens zo heel bijzonder maar de open systeemstructuur en IBM's marketingskracht des te meer.

Zelfs Charlie Chaplin werd in de reclames voor hun karretje gespannen. IBM was al een bekende speler op de professionele markt. Dus vertrouwen in de IBM PC was snel gewonnen.Holborn computers 09 IBM PC
MS-Dos was nog niet zo ingeburgerd als dat later zou gebeuren. Maar er moest nu toch wel iets gebeuren. De economische tijden waren al niet rooskleurig te noemen en Holborn was op dat moment afhankelijk van externe financiële middelen.

Er werd een financieel plan opgesteld voor 1983. Maar het zag er niet rooskleurig uit. Eerdere ontwikkelingen waren ook al deels betaald vanuit subsidies. Zoals hieronder te lezen valt is het project 9100 in de ogen van Holborn mislukt.
Detail reddingsplan


Holborn computers 07 Hiernaast zijn de verkoopcijfers (cumulatief) van 1982 te zien. De 6100 is op dat moment het systeem wat het meest verkocht wordt. De 9100 en 7100 worden bijna niet meer verkocht.

Het was dan ook inderdaad verstandig om het hele 9100 principe te stoppen. Onderhoud zou hiervoor veel te duur worden.

Tijd voor actie! IBM gebruikt mini floppy's en inmiddels waren de mini floppy's al op het zelfde 1,2MB formaat als de 8" diskettes. Dus 8" kon niet meer. Bovendien was een vast toetsenbord ook niet meer van de tijd. Voortbordurend op het reeds bestaande design werd de 6500 ontwikkeld.
Holborn 6500 folder voorkant

Het moest ook gelijk een technisch hoogstandje worden waarbij volgens de folder het intern geheugen tot 1MB uitbreidbaar zou zijn.

De problemen stapelden zich echter op. Mensen (waaronder Dick Gerdzen) moesten van het OOM het bedrijf verlaten. Dan zou OOM met benodigde financiele middelen komen. Helaas mocht het allemaal niet meer baten. De organisatie OOM kwam te langzaam met financiële middelen.

Op 27 April 1983 werd Holborn failliet verklaard.