Gezochte items...


Het technisch museum is altijd opzoek naar elektronische vernieuwingen uit het verleden. De slogan "hoe ouder hoe mooier" gaat hier veelal op. Maar alles in verhouding natuurlijk. Want een radio uit beginjaren was net zo vernieuwend als een computer in zijn beginjaren.

Op deze pagina staan wat items vermeld welke graag, maar zeker niet uitsluitend, aan de collectie toe zouden worden gevoegd. Mocht u zelf één van deze of soortgelijke items in bezit hebben én hier afstand van willen doen dan kunt u contact opnemen via het mailadres hier onderaan de pagina. Alvast bedankt voor uw reactie.

Gezochte computers...


In principe zijn alle computers welke via schakelaars op het frontpaneel programmeerbaar zijn welkom. Er zijn er vele. Te denken valt aan de Mark 8, Altair 8800, Imsai 8080, Digital PDP8, enz...

Hoog op de wensenlijst staat toch wel een computer uit de PDP-8 serie van Digital (DEC). Dat kan bijvoorbeeld zijn: PDP-8/I, PDP-8/L, PDP-8/E, PDP-8/M. De reden van de wens voor deze machines is dat er nog geen microprocessor werd gebruikt. Het hart van deze machines werd gevormd door TTL logica. Hieronder is de PDP-8/E afgebeeld.

DEC PDP8E.JPG

De vondst van een PDP8 als deze hiernaast zou het jaar wel helemaal goed maken. Deze computer is net als de bovengenoemde machines niet voorzien van een processor. Maar zelfs de TTL logica is niet aanwezig. De machine werkt met discrete transistoren.
DEC pdp8.JPG

Altair 8800.JPG
Voor de reeds aanwezige maar incomplete Altair 8800 is een originele kast noodzakelijk. Doordat deze machines hier in Nederland weinig verkocht zijn geweest blijkt dit erg lastig te zijn. Wie helpt?Naast digitale computers zijn er ook analoge computers geweest. Deze zijn zowel met buizen als transistoren gemaakt. Deze computers zijn veelal herkenbaar aan een grote hoeveelheid banaanstekkerbussen en een enkele meter op het front. Hieronder staan twee voorbeelden met buizen afgebeeld.
analog-computer-1.JPG analog-computer-2.JPG

Systron Donner Analog computer.JPG

Behalve een buizenmodel zou ook een transistormodel welkom zijn. De verschijningsvorm is weinig anders dan een buizenmodel. Hooguit zal de vormgeving moderner aandoen.

Hiernaast is een voorbeeld van een transistormodel afgebeeld.Gezochte HiFi...


Op de wensenlijst staat diverse HiFi apparatuur uit de beginperiodes van HiFi. Een goed voorbeeld van doorontwikkelde HiFi in de jaren 60 is wel de Sansui AU-111 versterker (links onder). Ook het merk Fisher heeft in deze tijd heel mooie paradepaarjes gehad (rechts onder). In deze hoek van jaren 60 hoge kwaliteit HiFi worden dan ook nog items gezocht...
Sansui AU111.JPG Fisher.JPGGezochte TV's...


Tussen de Kerkhof TV ontvanger en het eerste commerciele TV toestel (Philips TX400) welke in het museum aanwezig zijn is nog veel gebeurd. Vooral in Engeland en Amerika zijn voor de 2e wereld oorlog al veel TV toestellen verkocht geweest.

Om de collectie uit te breiden is er de wens voor een TV van vóór de 2e wereld oorlog. Veelal te herkennen aan een onbenullig grote kast met een erg klein beeldscherm. Zie de voorbeelden hieronder.

mirror lid TV.JPG Marconi.JPGGezochte radio's...


Ook op het gebied van de radio gaan we graag een stap verder terug in de tijd. Wat nog ontbreekt is eigenlijk een simpele kristalontvanger en een éénlamps batterij ontvanger.

kristal radio.JPG kristal radio 2.JPG

Mocht u één van de gezochte items bezitten en deze willen
verkopen of doneren dan zou ik u willen verzoeken een
email naar het onderstaande mailadres te zenden.

Alvast bedankt!In tegenstelling tot alle andere pagina's van het technisch museum staan er op deze pagina een aantal foto's welke van andere websites af komen. Het zijn namelijk items welke gezocht worden en niet in bezit zijn van het museum. Mocht u eigenaar zijn van een foto én bezwaar hebben tegen het gebruik, neemt u dan even contact op. De foto zal dan direct worden verwijderd.