Rocket 8HL.

Rocket 8HL 00


Klein kleiner kleinst... Typisch Japans. De naam zakjapanner is natuurlijk niet voor niets ontstaan. Wat die Amerikanen kunnen, kunnen wij beter moeten de Japanners gedacht hebben toen ze deze TV ontwierpen.

De term Rocket is zo op bestelling geleverd. Als klant kon je een "private label" krijgen. Egawadenki Kenkyusho is de werkelijke fabrikant en bouwde dit toestel met het type 8-HL. Hierbij zal de 8 staan voor 8 inch.

Documentatie in de vorm van schema's is zeer welkom. Er is geheel niets te vinden over deze TV. Alleen wat reclame materiaal. Vandaar dat het toestel hier uitgebreid aan bod komt. Verder is er op het web geen tweede van te vinden.

Het is gelijk de kleinste TV in de collectie. Slechts 22 cm breed, 17cm hoog en 34cm diep en geen transistor te vinden. Voor de beeldbuis zit een contrastverhogend kunststof. Dat bestond toen dus al... Het glimt echter als de ziekte. Zo kun je de rommel op het bureau zien liggen in de reflectie...

Eerst een reeks foto's...

Rocket 8HL 01

Rocket 8HL 02

Rocket 8HL 03

Rocket 8HL 15

Rocket 8HL 04

Rocket 8HL 05
Hier volgen eerst even wat foto's van het binnenwerk van de Rocket 8HL.
Rocket 8HL 06

Rocket 8HL 07

Rocket 8HL 08

Rocket 8HL 09

Rocket 8HL 10

Rocket 8HL 11
De lijntrafo is een erg klein model. Om een idee te krijgen is er een 9V batterij naast gelegd.
Rocket 8HL 23
De verkoper schreef dat er draden los waren van de beeldbuis. Dat is zeker waar. De voet is echter van dermate slechte kwaliteit dat deze onbruikbaar is geworden. Dus er wordt hier nog een ander voetje voor in gezet.

Rocket 8HL 12

Rocket 8HL 13

Rocket 8HL 14
Rocket 8HL 16 De beeldbuis 210CB4 bleek gelukkig in uitstekende staat te zijn.

Het beeldbuisvoetje was helemaal uit elkaar gebrokkeld en de meeste draden hingen er los bij. Een Philips voetje past ook op deze beeldbuis. Maar één van de pennen die aangesloten moest worden was niet voorzien van een klipje. Even verbouwen dus:
Rocket 8HL 18
Tot op heden heb ik nog geen enkele servicedocumentatie of schema van het toestel kunnen vinden. Er is wel wat aan gebruiksaanwijzingen gevonden en een blokschema.

Rocket 8HL 25
Voor de layout van de buizen heb ik zelf een tweetal tekeningen gemaakt. Er zitten toch verschillen in de buizen van het gevonden blokschema en de daadwerkelijk aangetroffen buizen... Toch geeft het wel een goed inzicht in welke buis waarvoor dient.
Rocket 8HL 26 Rocket 8HL 27
Nu maar eens voorzichtig aan de spanning gehangen. Licht op het scherm, een in elkaar gedrukt raster. Dat ziet er hoopvol uit. Eerst de bekende condensatoren en kleine elco's maar vervangen. Routinewerk zou ik zeggen...

Rocket 8HL 16a
Na het vervangen van de condensatoren was er wel een beeldje. Het beeld was alleen heel zwak, flets en contrastloos. En bij vol open gedraaide volumeregeling was er in de verte een heel klein beetje geluid te horen.

Dit soort effecten krijg je ook als je middenfrequent buizen slecht zijn. De buizen op de tester, werkelijk prachtig! Variërend van 75 tot 95% zouden deze buizen geen problemen mogen geven.

Toch eens nader naar het middenfrequent kijken. Wat bleek, alle MF spoelen zijn verdraaid. Sommige zijn er wel een centimeter uitgedraaid!

Rocket 8HL 19

Rocket 8HL 20
De vraag rees inmiddels of de TV misschien niet gewoon op de CCRI norm was afgeregeld. Dat zou makkelijk zijn. Een gewone CCIR modulator er aan, maar helaas helemaal geen beeld.

Okay, we hebben dus een Japanse TV in Nederland welke origineel een Amerikaanse beeldstandaard heeft. En hij staat nu afgeregeld op een systeem van een onbekend land???? Tsja, dan is er maar één uitweg. Opnieuw afregelen. Handig zo zonder enige documentatie.

Al is het beeld en geluid zwak, het is er wél. Met de analyzer heb ik alle MF spoelen op maximum signaal geregeld. Gelukkig is het MF vrij simpel van dit toestel. Het zijn allemaal band doorlaatfilters. Verder geen speciale zuigkringen. Dit komt de selectiviteit van het toestel ook zeker niet ten goede. Maarja, het moest klein en waarschijnlijk ook goedkoop....

En zowaar, het experiment is zeer geslaagd als zeg ik het zelf.

Rocket 8HL 22

Rocket 8HL 24
Verder nog twee kleinigheden. De potmeter van het contrast was op het "ideale punt" versleten. Ik heb de werking omgekeerd zodat het ideale punt precies aan de andere kant van de potmeter ligt.

Verder viel het raster na 5 minuten uit. Een mooie streep op het beeld. Het bleek een los contact in een 12BH7A te zijn als deze warm werd. Dankzij de goede en snelle service van Wim de Rotte had ik de buis snel te pakken.

Onderstaand is een youtubefilmpje toegevoegd. Tijdens het filmpje hoor je soms een ratel in het geluid. Dat is beeldinformatie dat in het geluid terecht komt. Ik wil nog proberen dit beter te krijgen. Maar ik ben bang dat de selectiviteit van het middenfrequent niet toereikend is...


Hier een kleine demonstratie van de spelende Rocket 8HL.