Philips 930A.

Philips 930A 00

Dit is de Philips 930A radio uit 1931/1932. Deze is geschikt voor de ontvangst van de midden en lange golf. De behuizing is gemaakt van het zeer kwetsbare arboliet. Vaak ziet men rondom de knoppen slijtplekken veroorzaakt doordat men met de vingers/nagels tegen de kast kwam bij het bedienen van het toestel.

Dit toestel is wel een goed voorbeeld van de bezuinigingen bij Philips om een zo goedkoop mogelijk toestel te bouwen. De houtlook is niets meer dan geperst papier met een hout print er op. Maar ook technisch is het toestel behoorlijk uitgeklede regeneratieve ontvanger.

De draaiknop linksboven is de bandkeuze. De draaiknop linksonder is de terugkoppeling. De tuimelschakelaar in het midden is de aan/uit schakelaar en rechts eindigen we met de afstemknop welke ook de schaal bedient.

Philips heeft er voor gekozen om de achterwand deels open te houden. Zo zijn de lampen makkelijk bereikbaar. Buiten de wat extra stevigheid van de kast voegt deze achterwand op deze manier weinig toe. De teksten staan allemaal bij de aansluitingen zelf.

Philips 930A 01 Philips 930A 02

Hier een kleine demonstratie van de spelende Philips 930A radio.
Philips 930A 03 De gebruikte buizen zijn van links naar rechts: 1801 voor de gelijkrichting, een B443 als geluidseindbuis. Verder twee E438 lampen als HF versterker en detector/LF voorversterker.

De 1801 is bij dit toestel vervangen door een 506. Ondanks dat er nog verrassend veel bewaard is gebleven van de jaren 20/30 radio's worden sommige buizen inmiddels wel schaars. De 1801 is daar één van.

Het toestel heeft geen hoge gevoeligheid. Voor een goede ontvangst is dan ook een goede (lees lange) antenne en een aarde nodig.

En als men de luxe had om een platenspeler te kunnen permitteren dan kon deze op de radio aangesloten worden.

De afstemschaal wordt door een gloeilampje van achteren verlicht. Om dit lampje te kunnen vervangen heeft men een uitneembare lamphouder bovenop het chassis gemaakt. Zo hoeft het chassis bij het vervangen van het lampje niet uitgekast te worden. Zelfs de achterwand hoeft er hiervoor niet af.

Philips 930A 05 Philips 930A 04

Philips 930A 06 Ondanks alle mooie service ideeën van Philips kan het toch gebeuren dat er een defect aan het toestel optreed welke niet met het wissellen van een lamp/buis op te lossen is.

Helaas is dit toestel niet aan de onderkant voorzien van een service luik. Dus bij gecompliceerdere problemen moet het chassis uit de kast gehaald worden.


Hieronder is de betrekkelijk eenvoudige inhoud van het radio chassis te zien.
Philips 930A 08 Philips 930A 07 Philips 930A 09

Wat zou een radio zijn zonder luidspreker. In eind jaren jaren 20 was het gebruikelijk om een losse speaker naast de radio te hebben. Bij de Philips 930A is deze al in het toestel geïntegreerd.

De elektrische aansluiting geschiedt op de twee boutjes links onder waar de gele draden naar toe lopen.
Philips 930A 10