Motorola EXORciser.

Motorola EXORciser 00

In microprocessorland zijn vele oorlogen gestreden. Nadat Intel een goede voet aan de grond kreeg met zijn 8080 microprocessor, kwamen er vele alternatieven. Een Motorola 6800 is zo'n 8 bit alternatief.

Net als Intel bracht ook Motorola ontwikkel gereedschappen uit. Er zijn diverse 'single board' computers uitgebracht. Maar Motorola heeft ook een serieus computer ontwikkel systeem uitgebracht. Het betreft de 'Motorola EXORciser'. Het systeem is uitgerust met een 84 pins bus systeem waarbij de kaarten toch wel erg veel weg hebben van de S100 systemen.

Motorola EXORciser 01


Het Motorola EXORciser systeem bestaat uit een systeemkast en een externe dubbele floppydrive. De details van de systeemkast zijn hieronder afgebeeld. In deze tijd was het nog gebruikelijk om een lineaire voeding te gebruiken. Dus een gewone nettransformator in in plaats van een schakelende voeding zoals wij die tegenwoordig hebben.

Motorola EXORciser 03 Motorola EXORciser 02 Motorola EXORciser 05 Motorola EXORciser 04


De dubbele floppydrive is de Motorola EXORdisk II. Er kunnen twee 8" SSSD diskettes in.

Motorola EXORciser 06 Motorola EXORciser 07


De data aansluiting is een boxheader met 40 pennen. Deze interface is specifiek voor deze Motorola series. Dit is wel typisch te noemen omdat er al jaren een 50 pennen Shugart interface op de markt was.

De diskdrives hebben een schaalverdeling op de bovenkant van de diskette. Zo kan men zien op welk spoor de leeskop zich bevindt.

Motorola EXORciser 08 Motorola EXORciser 09 Motorola EXORciser 10 Motorola EXORciser 11


De machine is in de jaren veel aangepast en doorontwikkeld. De geschiedenis is echter wel met de machine behouden gebleven want de oude boards zijn altijd bij de machine bewaard gebleven... De volgende 5 board hieronder beschreven zijn in de machine aanwezig.

Deze kaart is bij ASM gemaakt op een Motorola EXORciser ontwikkel board. Dit is tevens het hart van de computer. Een wire wrapped print met een latere Motorola 6809 microprocessor. Op deze kaart bevinden zich ook twee seriŽle poorten. …ťn van beide is bijvoorbeeld te gebruiken voor een seriŽle printer. De andere seriŽle aansluiting is voor de hoofdterminal op 9600 baud. De bootrom is in de twee EPROM's aanwezig. Deze start de Motorola EXBUG debugger op. Vanuit deze debugger kan MDOS gestart worden door "E800;G" in te voeren. Men springt dan naar de floppy controller om hierlangs het besturingssysteem van diskette te laden.
Motorola EXORciser 48 Motorola EXORciser 49 Motorola EXORciser 50


Deze kaart is oorspronkelijk door ASM ontworpen als een kaart met ROM en RAM. Door het gebruik van een besturingssysteem is een kaart met zoveel ROM eigenlijk overbodig. Met een kleine aanpassing werd de kaart bruikbaar voor TC5517 RAM geheugen IC's. De plekken voor de EPROM's zijn dus nu bezet met RAM. En de oorspronkelijke 16x TMS40L45 RAM IC's behouden gewoon hun functie als RAM.
Motorola EXORciser 51 Motorola EXORciser 52


Dit is een originele Motorola EXORciser RAM uitbreidingskaart. Er kunnen maximaal 36 RAM IC's van het type 4116 of gelijkwaardig op. Met 9 RAM IC's per bank kan er dus gebruik gemaakt worden van een pariteitscontrole op de geldigheid van de geheugeninhoud. Helaas hebben de IC's erg veel last gehad van rookontwikkeling bij een brand in het verleden. De pootjes waren dermate aangetast dat het nodig was de IC's door te solderen.
Motorola EXORciser 53 Motorola EXORciser 54


Hieronder is de Motorola M86SFDC2 ( 84DW6712X01 ) floppy controller afgebeeld. Deze controller heeft een 40 polige aansluiting. Dit was in die tijd niet een gangbare interface maar Motorola specifiek.
Motorola EXORciser 55 Motorola EXORciser 56


De onderstaande kaart is de viervoudige Motorola M68MMO7 of M68MM07 UART. Ook op deze kaart is nog roetschade waar te nemen. De kaarten zijn nog niet gereinigd met moderne middelen. Mogelijk is er nog veel van dit roet te verwijderen.
Motorola EXORciser 57 Motorola EXORciser 58


Met de onderstaande kaarten gaan we verder terug in de historie van deze machine. Zoals gezegd is de machine in het verleden regelmatig aangepast om de processen beter onder controle te krijgen. Het is gelijk gissen wanneer bepaalde kaarten zijn gebruikt en/of vervangen en met welk doel. Voor de historische informatie worden de kaarten hier tentoon gesteld ondanks dat deze geen onderdeel meer uitmaakten van de machine bij binnenkomst.Backplane board

Motorola EXORciser bus backplane uitbreiding. Deze kaart kan in een bestaand slot van een reeds aanwezig systeem gedrukt worden om zo het systeem van extra sloten te voorzien. Het board kan uiteraard ook in een experimentele setting gebruikt worden. Wel typisch is dat alle datalijnen op dit bord onderbroken zijn bij de 'card edge' connector. Mogelijk heeft men bij een bestaand systeem van de voeding gebruik willen maken, maar wou men geheel gescheiden blijven van de reeds aanwezige databus.
Motorola EXORciser 43 Motorola EXORciser 44


CPU boards

Motorola MM01B1A CPU board met 6802 processor. (Kaart 1)
Motorola EXORciser 23 Motorola EXORciser 24


Motorola MM01B1A CPU board met 6802 processor. (Kaart 2)
Motorola EXORciser 35 Motorola EXORciser 36


ASM 6809 CPU board.
Motorola EXORciser 37 Motorola EXORciser 38


CMS 9600 CPU board met 6809 processor.
Motorola EXORciser 45 Motorola EXORciser 46 Motorola EXORciser 47


Floppy controllers

FDC CC-52 floppy controller met D765AC chipset.
Motorola EXORciser 31 Motorola EXORciser 32


Mini floppy controller met FD1791 chipset.
Motorola EXORciser 33 Motorola EXORciser 34


Analoge interfacing

Onderstaande kaart is bij ASM ontwikkeld. De kaart is genaamd TC-MUX. De toepassing van de computer was het meten en regelen van temperaturen in chip ovens. De naam doet vermoeden dat het hier gaat om een kaart welke de gemeten temperaturen multiplext. Er lijken 16 gelijke ingangen aanwezig te zijn. Zo kan men met ťťn AD converter toch 16 temperaturen meten. Een AD converter was tenslotte erg kostbaar in die tijd.

Motorola EXORciser 21 Motorola EXORciser 22


Een viervoudige current loop DAC.
Motorola EXORciser 39 Motorola EXORciser 40


Motorola Data acquisitie systeem 16 kanalen, 12 bit.
Motorola EXORciser 41 Motorola EXORciser 42


Digitale interfacing

32x relais
Motorola EXORciser 27 Motorola EXORciser 28


Burr Brown 12x optische ingang. Galvanisch gescheiden van de computer maar onderling wel verbonden met elkaar.
Motorola EXORciser 29 Motorola EXORciser 30


ASM RAM / ROM kaart
Motorola EXORciser 25 Motorola EXORciser 26