Mark 8.

Mark 8 00

In het begin van de jaren 70 draaien er al de nodige grote computersystemen. Deze systemen stonden bij banken en bedrijven welke vooruitstrevend waren in hun administratie. Vaak hadden deze gegevens een dermate grote omvang dat het loonde om een computer aan te schaffen om het proces van verwerken te versnellen.

De microprocessor, tegenwoordig een ingeburgerde naam, was nog niet uitgevonden. Alle berekeningen werden gemaakt door samengestelde elektronica. In beginsel waren dat de elektronenbuizen. Deze werden opgevolgd door de transistor. De transistors werden kleiner en kleiner totdat deze geintegreerd konden worden tot één chip. Hiermee waren de eerste logische poorten een feit. De poorten werden meer en meer geoptimaliseerd en er kwam een ALU uit. Een IC welke berekeningen uit kon voeren. Al deze ontwikkelingen hebben uiteindelijk geleid tot de ontwikkeling van een microprocessor.

De eerste microprocessor was de Intel 4004. Eigenlijk bedoeld als rekenmachine processor. In 1972 introduceerde Intel ook 's werelds eerste 8 bit microprocessor. De Intel 8008. In deze kleine chip heeft men 60 instructies en een 14 bit brede databus weten te bouwen met 2500 transistors.

RadioElectronics Voor veel mensen was de computer echter een onbereikbaar groot wonder dat diverse mensen intrigeerde. Één van hen was een student Jonathan A Titus. Jonathan A Titus was erg benieuwd wat er allemaal met zo'n chip -de microprocessor- gedaan kon worden en ontwierp hij in 1973 zijn eigen thuis computer. Dit was de Mark 8.

Om zijn enthousiasme te delen heeft hij een artikel over zijn computer geschreven in het blad Radio Electronics wat in Amerika uitgegeven werd. Vele liefhebbers hebben deze computer nagebouwd. Er werd een kit aangeboden welke de printen en diverse componenten bevatte. Er kon ook een standaard behuizing besteld worden. Maar dit alles koste ook weer geld. Zo zijn er van deze machine dus diverse eigen varianten in omloop gekomen. Één van deze luxe (!) Mark 8 varianten is gebouwd door de broers Jaap en Henk Berkhoudt. Deze machine wordt hieronder beschreven.

De 'originele' Mark 8 kan via schakelaars op de voorkant volledig geprogrammeerd worden. Naast de knoppen zijn alle registers terug te lezen door middel van LED's.

Jaap en Henk vonden dit maar erg onhandig. Zo heeft Jaap er een afstandsbediening bij gemaakt met normale druktoetsen. Gezien de processor met een octaal weergegeven instructieset werkt zijn de front-LED's zijn vervangen door 7 segment displays.

Mark 8 01

Mark 8 01


Mark 8 02

Dit is deze octale afstandsbediening. Deze wordt via een 36 polige centronics stekker op de achterkant van de computer aangesloten. Ook zijn op de afstandsbediening drie stuks 7 segment displays geplaatst.

Verder zijn de normale schakelaarfuncties van de Mark 8 in deze afstandsbediening geplaatst.Van origine zijn de Mark 8 printen achterelkaar geplaatst met diverse stekkerverbindingen. De Mark 8 is daardoor een computer welke niet echt 'service vriendelijk' ontworpen is. Daar dachten de bouwers van deze Mark 8 net zo over.

De printen zijn bij deze Mark 8 dan ook allemaal voorzien van een modulaire stekker. Zo zijn alle printen zonder enige moeite uitneembaar geworden. Dit kwam het experimentele karakter van deze machine erg ten goede.
Mark 8 09
Mark 8 03 Mark 8 04 Mark 8 05

Mark 8 08
De voeding is een lineair model met een blikpakket transformator.

Schakelende voedingen bestonden al wel maar waren erg duur. En voor deze toepassing was een voeding prima te realiseren met conventionele elektronica.Hieronder staan de kaarten stuk voor stuk afgebeeld welke in de computer aanwezig zijn.

Dit is het Mark 8 8008 CPU board. De goudkleurige chip is de 8008.

Mark 8 21 Mark 8 21


Dit is het Mark 8 address latch board.

Mark 8 22 Mark 8 22


Dit is het Mark 8 input multiplex board.

Mark 8 23 Mark 8 23


Dit is het Mark 8 output ports board.

Mark 8 24 Mark 8 24


Dit is het video / karakter generator board.

Dit is géén standaard onderdeel van een Mark 8 computer. De inspiratie voor deze kaart kwam van het TV typewriter ontwerp van de "digital group".
Mark 8 25 Mark 8 25


Dit is de audio cassette interface om programma's op te nemen of te laden.

Dit is géén standaard onderdeel van een Mark 8 computer. De inspiratie voor deze kaart kwam van het cassetteinterface ontwerp van de "digital group".
Mark 8 26 Mark 8 26


Dit is het EPROM board. De functie is nog niet duidelijk. Mogelijk heeft het iets met de videokaart en/of de cassette interface te maken. De EPROM zal eerst uitgelezen en veilig gesteld worden. Pas daarna zal de machine getest worden.

(Dit is géén standaard onderdeel van een Mark 8 computer. De bouwers hebben deze erbij ontworpen.)
Mark 8 27 Mark 8 27


Geheugenboard 1.

(Dit is géén standaard onderdeel van een Mark 8 computer. De bouwers hebben deze gebruikt van een ander fabriekssysteem.)
Mark 8 28 Mark 8 28


Geheugenboard 2.

(Dit is géén standaard onderdeel van een Mark 8 computer. De bouwers hebben deze gebruikt van een ander fabriekssysteem.)
Mark 8 29 Mark 8 29


Geheugenboard 3.

(Dit is géén standaard onderdeel van een Mark 8 computer. De bouwers hebben deze gebruikt van een ander fabriekssysteem.)
Mark 8 30 Mark 8 30


Geheugenboard 4.

(Dit is géén standaard onderdeel van een Mark 8 computer. De bouwers hebben deze gebruikt van een ander fabriekssysteem.)
Mark 8 31 Mark 8 31

Hieronder nog het binnenwerk van de octale afstandsbediening.

Mark 8 07
Hieronder het Mark 8 binnenwerk van boven gezien. Mark 8 10