Intel Intellec 8.

Intel Intellec 8 00

Begin jaren 70 zijn er nogal wat ontwikkelingen geweest bij Intel. Na de eerste 4 bit 4004 microprocessor volgde al snel de 8 bit 8008 en 8080. Om deze processoren in de markt te kunnen zetten ontwikkelde Intel in ook ontwikkelcomputers. Voor de 8008 en 8080 was dit was de Intel Intellec 8. Deze kwam in 1973 op de markt. De machine welke hier beschreven is, is in 1975 geproduceerd.


Intel Intellec 8 01 Via knoppen op de voorkant kan de machine volledig geprogrammeerd worden. Boven de knoppen zijn alle registers terug te lezen door middel van LED's.

De computer is tevens standaard uitgerust met een EPROM programmer. Rechts onder op de machine is het IC-voetje daarvoor te zien.


Aan de achterkant zitten standaard al 4 D-connectoren voor diverse I/O naar buiten gevoerd. Er is echter ook plaats voor eigen uitbreidingen.

Rechtsboven ziet u een D-connector uitbreiding welke er door een ontwikkelaar in die jaren zelf is in gezet.
Intel Intellec 8 02
Hier eerst een kleine demonstratie van de Intellec 8 om het monitorprogramma te starten.


(Voor internationale karakter van youtube
is het commentaar in het Engels gesproken. )

De computer is erg makkelijk open te maken zonder schroevendraaier. Het is een scharnierende bovenkap. Deze kap wordt echter nergens geblokkeerd, dus hij valt ook zo weer dicht. Dit is wel een heel onpraktisch punt voor een ontwikkelcomputer. Men moet ook juist bij de hardware kunnen om dingen te testen.

In de computer zijn 16 sloten aanwezig waar insteekkaarten in geplaatst kunnen worden. Het lijkt wat op de Altair S100 bus maar dat is het echter niet. De machine is tenslotte ouder dan een Altair 8800.
Intel Intellec 8 03 Intel Intellec 8 04

De voeding van de Intellec 8 is een lineair model met een blikpakket transformator.
Intel Intellec 8 05

Intel Intellec 8 07
Deze kaart (de 2e kaart van links in de machine) is het hart van de computer. Hierop bevind zich de (toen nog) ceramische 8080 microprocessor.

Bij de machine voor de 8008 processor is dit bord vervangen door een ander exemplaar welke voor de 8008 is ontworpen. De onderliggende structuur van de machine is echter geheel gelijk.

Deze kaart zorgt voor de interfacing naar het frontpaneel. Via twee bandkabels worden de LED's en schakelaars in het front aangesloten op dit bord.
Intel Intellec 8 06

De machine is uitgevoerd met twee ROM kaarten. Deze zitten vol met voetjes voor 1702 EPROM's. Een deel van de EPROM's is voorzien van een monitorprogramma welke Intel er vanaf de fabriek in heeft gezet. Verder kan er eigen software in de machine geplaatst worden.

De epromkaarten kunnen maximaal 16x de 1702A EPROM bevatten. Een 1702A heeft een geheugen van 2048 bits wat neer komt op 256 Bytes. Met 16 van deze EPROMS is er dus 4096 Bytes aan programmaruimte. Met deze twee kaarten komt het dus neer op maximaal 8KB.

Intel Intellec 8 09 Intel Intellec 8 10

Intel Intellec 8 08
De computer is uitgerust met een drietal RAM geheugen kaarten. Er bevinden zich 32x P2102 RAM IC's op welke ieder 1024 bits op kunnen slaan. Zo heeft elke kaart 4 rijen x 8 IC's x 1024 bit = 32768 Kilo bit geheugen. Dat is 4096 Bytes RAM geheugen. Kortweg 4KB.

De drie kaarten maken bij elkaar dan 3 x 4KB = 12KB geheugen.


De data voor twee van de I/O pluggen, welke achterop de machine zitten, komt rechtstreeks van de hiernaast getoonde print af. Deze print is nagenoeg origineel gelaten.
Intel Intellec 8 12

Intel Intellec 8 13
De data voor de andere twee I/O pluggen, welke achterop de machine zitten, komt rechtstreeks van de hiernaast getoonde print af. Op deze print zitten duidelijk modificaties welke blijkbaar nodig waren voor de ontwikkelingen in die tijd.


De machine is standaard uitgerust met een 1702A EPROM programmer. Sommige machines hebben er zelfs twee. Deze luxe heeft deze machine echter niet.

Voor de EPROM programmer is een aparte print in de machine geplaatst. De 1702A heeft een erg hoge programmeerspanning van 48V nodig. Deze komt ook vanaf de eerder getoonde analoge voeding af.
Intel Intellec 8 14


Omdat het een ontwikkelmachine is, werden er ook experimenteerprinten geleverd. Hierop kon de de ontwikkelaar zelf zijn eigen schakelingen bouwen en testen.

Intel Intellec 8 14a Intel Intellec 8 14b


Een voorbeeld van zo'n opgebouwde experimenteerprint is hieronder te zien.

Intel Intellec 8 19a Intel Intellec 8 19b

Intel Intellec 8 15
De netplug lijkt wel wat op diegene die voor sommige mechanische rekenmachines werden gebruikt. De netkabel is aan de kant van de machine wijkt daarvan af en is dus relatief speciaal. Een vervangende kabel is daarbij dan ook lastig te vinden. Gelukkig is de kabel wel bij de machine aanwezig.

De machine wordt vanaf de fabriek met uitgebreide documentatie geleverd. Internet was er nog niet, dus informatie verkrijgen was in die tijd een stuk lastiger.

Intel Intellec 8 16 Intel Intellec 8 17 Intel Intellec 8 18