Anita prototype rekenmachine.

Anita proto 00
Sumlock Comptometer was al jaren een autoriteit op het gebied van mechanische rekenmachines. Maar men zag, halverwege de jaren vijftig, in dat de langste tijd voor mechanische rekenmachines inmiddels wel was gepasseerd.

Sumlock had zich het doel voorgenomen om met de eerste elektronische rekenmachine op de markt te komen. De kennis om dit te maken was echter niet aanwezig bij Sumlock. Zo werd eind jaren 50 werd Norbert Kitz bij Sumlock Comptometer aangenomen. Hij had al ruime ervaring met het ontwerpen van computertechniek. Hij had daarvoor namelijk al gewerkt aan de Pilot ACE computer.

Hier is de betreffende Pilot ACE computer uit 1950 te zien.
Ace 01 Ace 02

Anita proto 01
Norbert Kitz heeft de ontwikkeling van de elektronische rekenmachine grotendeels zelf gedaan. Daaruit is het prototype ontstaan wat hiernaast is afgebeeld.

Eigenlijk heeft Norbert een vertaalslag gemaakt van mechanica naar elektronica. Want deze elektronische variant werkt exact zoals een mechanische machine ook werkt.

Zo werd ook bij de opleiding van de servicemonteurs eerst verteld hoe het rekenen mechanisch werd uitgevoerd. Met deze kennis kon men de elektronica veel beter doorgronden.De belangrijkste componenten waren de, met neongas gevulde, nixie buisjes welke de getallen weergeven. Bij deze machine zijn nog ongecoate versies gebruikt. Als u de foto vergroot kunt u ook de getallen in de buisjes zien. Deze getallen lichten oranje op.

De nixies werden met triggerbuisjes (vermoedelijk Hivac XC27) aangestuurd. Het rekenen / tellen gebeurde door drie dekatrons (vermoedelijk GS10D). Deze buizen zijn ook zichtbaar op de foto's.
Anita proto 02

Anita proto 03 In de achterkant van de rekenmachine zit de voeding én een hele rij buizen. Deze buizen zijn merendeel dubbeltriode's. Deze dienen er voor om de rintellers aan de nixies aan te sturen en om de dekatrons aan te sturen. Waarschijnlijk is één van deze buizen ook de oscillator/clock van de rekenmachine.In 1961 kwam de firma Sumlock Comptometer uit met de eerste commercieel verkrijgbare elektronische rekenmachines. Dit waren de Anita MK7 en Anita MK8. De machines zijn gebaseerd op neon ringtellers, dekatrons en diodes voor de reken logica.

De hier rechts afgebeelde Anita MK8 is in het museum aanwezig. Klik op de foto voor het artikel.

Zowel de Pilot ACE als de prototype rekenmachine zijn te bezichtigen in het Sciense museum in Londen.
Anita MK8 00